Ειδήσεις:

Ενημερωθείτε για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, που προσφέρουν εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες στα μέλη του ΠΑΣΙΔΙ

Main Menu

Υποχρεωτικά εφόδια σκαφών

Ξεκίνησε από vintzi, Νοε 17, 2022, 10:08 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

vintzi

Υποχρεωτικά εφόδια σκαφών.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Γενικό Κανονισμό Λιμένα, για την έκδοση αδειών πλεύσης και την εγγραφή των σκαφών στα Β.Ε.Μ.Σ. – Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών, ο απαιτούμενος εξοπλισμός έχει ως εξής.
Για σκάφη με άδεια εως 3 ναυτικά μίλια
- Σωσίβια όσα και ο αριθμός των αναγραφομένων ατόμων στην άδεια πλόων, πλέον 10%, εγκεκριμένου τύπου από το ΥΕΝ. Αν δεν περιλαμβάνεται παιδί στο πλήρωμα, δεν απαιτείται η παρουσία παιδικού σωσιβίου. Στα σωσίβια πρέπει να αναγράφεται το όνομα του σκάφους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.
- Ένα κυκλικό σωσίβιο με 15μ. σχοινί. Στο σωσίβιο πρέπει να αναγράφεται το όνομα του σκάφους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.
- Τρία βεγγαλικά χεριού και ένα καπνογόνο, που πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγανό μέρος και μακριά από εστίες θέρμανσης. Πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την ημερομηνία λήξης τους και να τα αντικαθιστούμε εγκαίρως.
- Ένα ραδιόφωνο τρανζίστορ με δυνατότητα λειτουργίας καθ όλη τη διάρκεια παραμονής στο σκάφος και με εφεδρικές μπαταρίες ή πρόσβαση σε παροχή από την ηλεκτρική εγκατάσταση του σκάφους. Κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία ή φορτιστή φυλαγμένο σε στεγανή θήκη. VHF χειρός ναυτικού τύπου ή σταθερό VHF ναυτικού τύπου.
- Φώτα ναυσιπλοΐας εφόσον κινούνται μετά τη δύση του ήλιου σύμφωνα με τον κανονισμό λιμένα, ήτοι πράσινο, κόκκινο και λευκό (περίβλεπτος).
- Ένα ανοξείδωτο σουγιά.
- Ένα φακό στεγανό με εφεδρικές μπαταρίες. Αρκεί και ο καταδυτικός, αν είναι στεγανός.
- Ένα σχοινί ρυμούλκησης τουλάχιστον 20 μέτρα με έτοιμους κρίκους πρόσδεσης.
- Μια άγκυρα με σχοινί και ανάλογη αλυσίδα ως προς το μήκος και το βάρος του σκάφους.
- Μια πλωτή άγκυρα.
- Ένα ζευγάρι κουπιά με εφεδρικούς σκαρμούς (εξαιρούνται των σκαρμών τα φουσκωτά), που μπορεί να είναι και πτυσσόμενα (υποθέτουμε εξαιρούνται και τα ιστιοφόρα).
- Φαρμακείο πρώτων βοηθειών σε στεγανή θήκη, ή φυλαγμένο σε στεγανό χώρο.
- Ένα πυροσβεστήρα.
- Ένα κουβά ή χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία. Ακόμα και με την ύπαρξη σεντίνας ο κουβάς έχει την χρησιμότητα του.
- GPS για όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη άνω των 12 μέτρων καθώς και για μικρότερα με πλόες χωρίς τοπικούς περιορισμούς.
Για σκάφη με άδεια έως 6 ναυτικά μίλια
- Επιπλέον των βασικών εφοδίων, δεύτερο κυκλικό σωσίβιο με 15 μέτρα σχοινί ή πνευστή σχεδία ή πλευστική συσκευή.
Για σκάφη με άδεια έως 10 ναυτικά μίλια
- Επιπλέον των βασικών εφοδίων , δεύτερο κυκλικό σωσίβιο με 15 μέτρα σχοινί και πνευστή σχεδία ή πλευστική συσκευή για το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επιβαινόντων.
Για σκάφη με Άδεια Απεριορίστων Πλόων.
- Επιπλέον των βασικών εφοδίων δεύτερο κυκλικό σωσίβιο με 15 μέτρα σχοινί, πνευστή σχεδία ή πλευστική συσκευή για το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επιβαινόντων, εφεδρική κοινή άγκυρα, εφεδρικό μέσον πρόωσης και κόρνα ή σφυρίχτρα.
Εφόσον ένα μικρό σκάφος διαθέτει δυο κύριες μηχανές πρόωσης, για την έκδοση της σχετικής άδειας, καλύπτεται η απαίτηση για την ύπαρξη εφεδρικού μέσου πρόωσης.